Hayatımızdaki hemen her şeyin İnternet ortamına taşındığı günümüzde, yalnızca işletmeler değil, gerçek kişiler de bu mecrada kendine yer ediniyor. Gerçek kişilerin, kendilerini tanıttığı ve ilgi alanları doğrultusunda çeşitli paylaşımlarda bulunduğu İnternet sayfalarından oluşan yapıya Kişisel Web Sitesi deniyor. Tıpkı şu an içinde bulunduğunuz bu site gibi...
Yazımda, Kişisel Web Sitesinin önemi ve içeriği gibi kavramsal konuların yanı sıra; barınması, geliştirilmesi, sürdürülebilirliği ve maliyeti gibi teknik konulara da herkesin anlayabileceği bir dilde değinmeye çalışacağım.
Kişisel Web Sitesinin önemi nedir?
Kişisel Web Sitesi, en yalın tanımıyla, İnternet ortamındaki dijital suretinizdir. Yeni nesil için idrak etmek zor olsa da, henüz sosyal medyanın var olmadığı ancak İnternet'in günlük hayatımıza girmeye başladığı dönemde (1990'ların sonu, 2000'lerin başı diyebiliriz) Kişisel Web Sitelerinin önemi çok büyüktü. Zira onlar, kendinizi İnternet üzerinde özgürce ifade edebildiğiniz yegâne mecraydı.
Günümüzde ise bu rolü, farklı paylaşım tipleri için özelleşmiş, kullanımı son derece kolay Sosyal Medya platformları üstleniyor. Örneğin fotoğraflarınızı Instagram, hayatınıza dair anları Facebook, sevdiğiniz müzikleri Spotify, profesyonel iş hayatına yönelik içerikleri de LinkedIn gibi platformlar üzerinden paylaşabiliyorsunuz. Bu bakımdan Kişisel Web Sitelerinin eski önemini yitirdiğini söyleyebiliriz.
Diğer taraftan, .com, .net vb. uzantılı bir adresin profesyonel anlamda öne çıktığını ve ayrı bir çekiciliği olduğunu da yadsıyamayız. Bu açıdan ise Kişisel Web Siteleri; bireysel marka yaratmak, platform bağımsız içerikler üretmek veya kendini özgürce dünyaya tanıtmak isteyenler için halen büyük öneme sahip.
Kişisel Web Sitesi İçeriğinde Neler Yer Alır?
Kişisel Web Siteleri günümüzde çoğunlukla, Kişinin Kendi Kendini Pazarlaması anlamına gelen Self-Marketing'e hizmet etmektedir. Bu bakımdan Kişisel bir Web Sitesi içeriğinde aşağıdaki unsurları bulmayı bekliyoruz.
Tanıtıcı Kişisel Bilgiler
Kişinin kendini tanımlamakta kullandığı her bilgiyi bu sınıfa sokabiliriz. Doğumu, Ailesi, Sevdikleri, Sevmedikleri gibi içerikler bu başlıkta yer almalıdır.
Kişinin Özgeçmişi
Bu başlık altında kişinin iş hayatına yönelik detaylar paylaşılmaktadır. Burada; çalıştığı şirketler, tarih aralıkları, ilgili şirkette yürüttüğü görevler gibi bilgilere yer verilmelidir.
Kişiye Ait Çalışmalar
Kişinin paylaşmaya değer bulduğu, onu öne çıkaracak çalışmalar bu bölümde sunulmalıdır. Ziyaretçiler buradan hareketle, ilgili kişinin tecrübe ve yetkinliklerini değerlendirebilecektir.
Kişinin İletişim Bilgileri
İlgili kişiyle iletişime geçmek isteyen ziyaretçileri yönlendirecek bilgiler burada sunulmalıdır. Telefon, E-posta, Sosyal Medya Hesapları gibi detayları paylaşmak uygun olacaktır.
Blog
Kişisel Web Sitelerinde yukarıdaki unsurlara ek olarak, kişinin ilgi alanı doğrultusunda metin ağırlıklı içerikler paylaştığı sayfalara da sıklıkla yer verilmektedir. Bu sayfalar için, dilimize "İnternet Günlüğü" olarak çevrilebilecek "Blog" terimi kullanılmaktadır.
Kişisel Web Siteleri içinde yer alan "Blog"lar, İnternet üzerinde bilgi arayan kullanıcıları gerçek bir Kişiyle buluşturması açısından önemlidir. Bu yolla kişiler, Web Siteleri üzerine arama motorları kanalından ziyaretçi çekerek bilinirliklerini arttırmaktadır.
Web Siteleri Hakkında Bilmeniz Gereken Teknik Detaylar
Kişisel Web Sitesi kavramını kafamızda oturttuktan sonra, bu alanda araştırma yaparken sıkça duyacağınız bazı teknik terimlere değinelim.
Page (Sayfa)
Web Sitesinde yer alan ve farklı bir adresle ifade edilebilen her içeriği Sayfa olarak adlandırıyoruz.
Web Site (İnternet Sitesi)
Birbiriyle ilişkili Sayfalardan oluşan bütünsel yapıyı İnternet Sitesi olarak tanımlıyoruz.
Browser (İnternet Tarayıcı)
Web Sitelerini görüntülememize yarayan yazılımlara İnternet Tarayıcı adını veriyoruz. Şu an bu siteyi görüntülediğiniz Google Chrome, Mircosoft Edge, Mozilla Firefox, Apple Safari gibi yazılımlar İnternet Tarayıcılarına örnek olarak sayılabilir.
Domain (Alan Adı)
En basit haliyle, bir Web Sitesini açmak için İnternet Tarayıcısının çubuğuna yazdığımız adrese Alan Adı diyoruz. Örneğin www.turkerturken.net bu Web Sitesinin alan adıdır.
Hosting (Barındırma)
İlgili Web Sitesine ait her tür dijital bilgiyi (Kodlar, İçerikler, Dosyalar vs.) bünyesinde barındıran ve bu bilgileri İnternet üzerinden erişilebilir kılan hizmetler bütününe Barındırma diyoruz.
Bu tür kavramlar çoğunlukla orijinal adlarıyla anıldıklarından, yazının devamında ekseriyetle İngilizce karşılıklarını kullanacağım.
Bu tanımların ardından kavramları birbiriyle ilişkilendirmeye başlayalım. Bunun için akılda kalması adına şöyle bir benzetme yapalım:
Browser telefon cihazımız, Domain telefon numaramız, Hosting de evimiz olsun. Bizimle iletişim kurmak isteyenler telefon cihazları üzerinden bizim numaramızı tuşlayarak evimize ulaşıyorlar. Kolay görünüyor öyle değil mi?
Şimdi de bu benzetmenin üzerine detayları inşa edelim:
Telefon numaramızı Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi bir operatörden alıyoruz. Domain ve Hosting için de bu alanda hizmet veren firmalar mevcut. Uluslararası olarak GoDaddy, domain.com, Host Gator, Blue Host; yerli olarak IHS, Doruk.net, Turhost gibi firmaları örnek verebiliriz. Tıpkı Telefon numaralarında olduğu gibi, müsait bir numarayı istediğimiz sağlayıcıdan uygun bir paketle satın alabiliyoruz ve sağlayıcının bize sunduğu hizmeti beğenmezsek aynı numarayı bir başka sağlayıcıya taşıyabiliyoruz. Telefon numaralarında ödediğimiz aylık faturalara benzer şekilde Domain ve Hosting için de yıllık ödemeler yapıyoruz.
İnternet ortamında da gerçek hayata benzer şekilde Evin Sahibi veya Kiracısı olabiliriz. Ana konumuz Kişisel Web Siteleri olduğundan tümüyle farklı bir konu başlığı olan Ev Sahipliği (Being a Web Host) kavramını kenara koyup Kiracılığa geçiyorum.
Fiziki bir ev için evin boyutu, oda sayıları, demirbaş eşyaları, ulaşım ağına yakınlığı gibi detaylardan söz edebiliriz. Benzer şekilde Kiracılıkla özdeşleştirdiğimiz Hosting hizmetlerinin de bazı özellikleri var.
Hosting Type (Barındırma Türü)
Hosting hizmetleri ilk seviyede farklı türlere ayrılır. Her ne kadar bu ayrım Kişisel seviyedeki Web Siteleri için fark yaratacak bir detay değilse de genel çerçeveyi çizmek adına değinmek istiyorum.
Shared Hosting (Paylaşımlı Barındırma)
Birçok Web Sitesinin ortak bir sunucu üzerinde barınması Shared Hosting olarak adlandırılmaktadır. Shared Hosting'in en uygun maliyetli ve yaygın kullanıma sahip tür olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu türü, apartmanda bir daire kiralamaya benzetebiliriz.
VPS - Virtual Private Server Hosting (Özel Sanal Sunucu Üzerinde Barındırma)
Web Sitesinin, diğer Web Sitelerinden bağımsız bir Sanal Sunucu üzerinde barınması VPS Hosting olarak adlandırılmaktadır. Genellikle Web Sitesini barındıran sunucu üzerinde yüksek kontrol sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Bu türü, site içinde bahçeli bir ev kiralamaya benzetebiliriz.
Dedicated Hosting (Fiziksel Tahsis Edilmiş Sunucu Üzerinde Barındırma)
Web Sitesinin, müşteriye özel tümüyle bağımsız bir Fiziksel Makine üzerinde barınması Dedicated Hosting olarak adlandırılmaktadır. Büyük işletmeler ve sunucu üzerinde mutlak kontrol sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Bu türü, kendi arsasına inşa edilmiş müstakil bir ev kiralamaya benzetebiliriz.
Cloud Hosting (Bulut Üzerinde Barındırma)
Web Sitesinin, Bulut kurgusunda yapılandırılmış farklı sunucular üzerinde barınması Cloud Hosting olarak adlandırılmaktadır. Esneklik, güvenilirlik ve erişilebilirlik avantajları sayesinde popülerliği hızla artmaktadır. Bu türü de herhangi bir anda uygun herhangi bir lokasyonda otel odası kiralamaya benzetebiliriz.
Reseller Hosting (Satıcı Barındırma)
Bir Hosting türünden ziyade iş modeli olan Reseller Hosting; kişilere, sahip oldukları Hosting hizmetini satma imkanı sunmaktadır. Bunu da tahmin edebileceğiniz üzere emlakçılığa benzetebiliriz.
Türlerine değindikten sonra, Hosting hizmetlerini incelerken karşımıza çıkacak diğer detaylara geçelim.
Operating System (İşletim Sistemi)
Karşımıza çıkacak sonraki büyük ayrım, Hosting hizmeti verecek sunucuların işletim sistemi olacaktır. İşletim sistemi, ilgili sunucu üzerinde koşan, donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulamalar için servisler sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Windows Ailesi ve Linux tabanlı işletim sistemleri, bu alandaki seçenekleri oluşturacaktır. Kişisel Web Sitesi için tercihimiz (Windows seçmek için özel bir nedenimiz yoksa) Linux tabanlı bir işletim sistemi olacaktır. Bu bakımdan işletim sistemi detayı verilmemiş bir Hosting paketinin Linux tabanlı olduğunu varsayabiliriz.
Number of Sites / Addon Domains (Barındırabileceği Domain Sayısı)
Bu özellik, bir Hosting hizmetinin himayesindeki içeriği kaç farklı Domain'e bağlayabileceğimizi ifade eder. Yani bu detay için "O evin kaç farklı telefon numarası olabilir" diyebiliriz. Tek bir Kişisel Web Sitesinden bahsediyorsak, bu sayının 1 olması bizim için yeterli olacaktır. Aynı eve girip-çıkmasında sakınca olmayan birkaç kişiyseniz ve maliyeti bölüşmek isterseniz, ev arkadaşlığı yapıp birden fazla Domain'e izin veren tek bir Hosting paketi de tercih edebilirsiniz. Bazı Hosting paketleri içerisinde, ilk yıl ücretsiz Domain tahsisi bulunabildiğini de not edelim.
Allowed Traffic / Bandwidth (İzin Verilen Trafik Miktarı / Bant Genişliği)
Ziyaretçilerimiz, Hosting hizmeti altındaki Web Sitemize erişim sağlayacaktır. Her erişim, bir veri-alışverişi anlamına gelmekte ve bu kavram Trafik olarak ifade edilmektedir. Hosting hizmet paketlerinin bazıları aylık Trafik miktarını kısıtlamakta, tanımlı veri miktarının üzerine çıkıldığında sitenize erişimi sonlandırmaktadır. Bunu, Telefon numaranıza tanımlanmış Dakikaler gibi düşünebilirsiniz. Tek farkı, siz arandığınızda düşmesi. Kişisel Web Siteleri için Trafik miktarı genelde düşük olacaktır. Ancak doğru seçim için ilgili sitenin hedef kitlesini ve sunulacak içerik miktarını göz önünde bulundurmak gerekecektir.
Disk Space / Storage (Saklama Alanı)
Web Sitenizi oluşturacak her türlü sayfa, kod, doküman, görsel vb. içerik elbette bir boyuta sahip olacaktır. Hosting hizmetleri de bu içeriği saklayabileceğiniz çeşitli alan seçenekleri sunmaktadır. Bunu da evin boyutu gibi düşünebilirsiniz. İhtiyacınız yoksa 4+1 bir ev yerine daha ucuz 1+1 bir ev tercih edebilirsiniz. Ete kemiğe büründürmek gerekirse tipik tek bir Kişisel Web Sitesi için ihtiyaç duyulan alan genellikle Gigabyte'lar mertebesinde olacaktır. Bu bakımdan Terabyte seviyesinde bir paket maliyetine katlanmaya gerek yoktur.
Uptime (Erişilebilirlik)
Uptime terimini, Web Sitesinin İnternet üzerinden erişilebilir olduğu sürenin yüzdesel karşılığı olarak tanımlayabiliriz. Eskiden Hosting tercihinde çok önemli bir kalem olan Uptime, gelişen teknolojilerle ihmal edilebilir hale geldi. Günümüzde bilinir Hosting sağlayıcıları, %99 üzeri (%99.9, %99.99 hatta %100) Uptime garantisi sunmaktadır. Bu değerler Kişisel Web Siteleri için fazlasıyla yeterlidir.
Database (Veritabanı)
Veritabanı, bir bilgisayar sisteminde elektronik olarak depolanan yapılandırılmış bilgi veya veriden oluşan düzenli bir koleksiyondur. Kişisel Web Sitesini oluşturacak içeriklerin barındırılması için bir de veritabanına ihtiyacımız olacaktır. Veritabanı hizmeti, hemen tüm Hosting paketleri içinde varsayılan olarak yer almaktadır. İşletim Sistemi Windows olan sunucularda Microsoft SQL (MSSQL), Linux olanlarda ise MySQL veritabanı altyapısı bulunacağını varsayabiliriz. Burada tek kritik detay Veritabanı sayısıdır. Birden fazla siteyi barındıracak bir Hosting planlıyorsanız paket içinde sunulan Veritabanı sayısını da göz önünde bulundurmalısınız.
E-Mail Hosting (E-Posta Barındırma)
Domain uzantılı özel bir e-posta adresini kullanmak için aldığımız hizmete E-Mail Hosting diyoruz. Açıkçası temel Hosting işlevinden bağımsız olan bu hizmeti çoğu Hosting sağlayıcı isteğe bağlı olarak sunuyor. Dolayısıyla bilgi@turkerturken.com gibi kendimize has bir e-posta adresi kullanmak istiyorsak bu hizmeti de almamız gerekiyor. Seçtiğimiz Hosting paketinde yer almıyorsa, bu detayın ayrı bir maliyet kalemi oluşturacağını unutmayalım.
Website Builder / Content Management System
(İnternet Sitesi Geliştirici / İçerik Yönetim Sistemi)
Bazı Hosting paketleriyle birlikte, hazır bileşenler kullanılarak Web Sitesi inşasına imkan veren yazılımlar sunulabiliyor. Bunların görece basit olanlarına Website Builder, daha karmaşık/gelişmiş özelliklere sahip olanlarına ise CMS (Content Management System) deniyor. Browser üzerinde görüntülenen bu yazılımlar, genel ihtiyaçlara karşılık vermesi ve kodlama bilgisine sahip olmadan kullanılabilmesi sayesinde Kişisel Web Sitelerinde yaygın olarak kullanılıyor.
İçeriğinde Website Builder barındıran Hosting hizmetleri olduğu gibi Website Builder yazılımını ana ürün olarak sunup Domain ve Hosting'i yan bileşenler şeklinde paketleyen hizmetlere de sıkça rastayabilirsiniz. Keza tümüyle bağımsız, herhangi bir Hosting üzerine kurulabilen CMS'ler de seçenekler arasında.
Kişisel Web Sitesinin İnşası ve Sürdürülebilirliği
Teknik detayları da paylaştıktan sonra gelelim Kişisel Web Sitesinin inşasına. Kişisel Web Sitenizi oluşturacak yazılımı tümüyle kendiniz kodlamayı planlıyorsanız burada paylaştığım tüm başlıklara zaten hakimsiniz demektir. O nedenle bu olasılığı kenara bırakıp Website Builder / CMS seçeneğine odaklanmak istiyorum.
Website Builder dediğimiz yapılar, çoğunlukla Hosting hizmeti veren firmaya özel geliştirilmiş, ilgili hizmetin kaynaklarına otomatik bağlanarak çalışan yazılımlardır. O nedenle eğer bu tip bir hizmet sağlayıcıyla çalışırsanız, geliştirmenizi ilgili Website Builder yazılımıyla gerçekleştireceksiniz demektir.
Bu alanda önde gelen hizmet sağlayıcılara Wix ve GoDaddy'i örnek verebiliriz. Bu iki hizmet sağlayıcı da hem Domain kiralama hem de Website Builder yazılımı hizmeti vermektedir. Bu sağlayıcılardan alacağınız bir paketle, yukarıda değindiğimiz Hosting ile ilişkili teknik detaylara boğulmadan hızla bir Kişisel Web Sitesi inşa edebilirsiniz.
CMS yapıları ise Hosting/Domain hizmeti veren firmalardan bağımsız geliştirilen, uygun Hosting ortamları üzerine kurulabilen yazılımlardır. Bu tip bir yazılım ile ilerlemeye karar verirseniz, seçtiğiniz Hosting hizmetinin bu CMS yazılımının kurulumuna uygun olduğundan emin olmalısınız.
CMS alanında önde gelen yazılımlara örnek olarak Wordpress ve Joomla'yı verebiliriz. Bu iki yazılım da PHP programlama dili ile açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiştir ve MySQL veritabanı kullanmaktadır. CMS'lerin esnek yapıları, bilinirliklerinin hızla artmasını ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır. Öyle ki, Ekim 2021 itibariyle İnternet üzerindeki tüm web sitelerinin yaklaşık %43'ü (CMS kullananların ise %65'i) Wordpress ile inşa edilmiştir.
Hal böyle olunca Hosting hizmeti sunan firmalar da buna kayıtsız kalmamış, ilgili CMS yazılımlarını kolayca barındırmak için kullanıcılara kurulum kısayolları sunmaya başlamışlardır.
CMS veya Website Builder yapılarının çekirdekleri dışında, onları ihtiyaçlarımız doğrultusunda özelleştirebilmemizi sağlayan iki temel unsurdan söz edebiliriz. Bunlar Şablonlar (Themes / Templates) ve Eklentilerdir (Add-Ons / Plugins / Extensions)
Şablonlar, Web Sitesi içeriğini ön yüzde kullanıcıya sunan tasarımlardır. Şablonlar sayesinde yazılım ve içerik altyapısını değiştirmeden farklı görünen siteler elde edebiliriz. Website Builder yapıları için kullanabileceğimiz şablonlar, ilgili firmanın bize sunduklarıyla sınırlı olacaktır. Ancak yapımız CMS ise 3.partiler tarafından geliştirilen şablonlar dünyasına adım atabiliriz. Bu alanda hizmet sunan toplulukların kendi mecralarına ek olarak Envato Market (Eski adıyla ThemeForest) ve Template Monster'i örnek verebiliriz.
Eklentiler ise Web Sitemize Website Builder / CMS'nin sunduğu ana fonksiyonlar dışında özellikler eklememizi sağlayan yazılım parçacıklarıdır. Örneğin bir fotoğraf galerisi, sosyal medya içerik görüntüleyici, ziyaretçi analitikleri aracı, dolurulabilir formlar vb. Şablonlara benzer şekilde Eklentiler için de hizmet sunan mecralar mevcut. Bu mecralar, Website Builder yapıları için ilgili firma himayesindeyken (Wix App Market gibi) CMS yapıları için çok çeşitlidir. Wordpress ve Joomla topluluklarının kendi eklenti mecralarının yanı sıra Envato Market (Eski adıyla CodeCanyon) ve Template Monster bu alanda da öne çıkıyor. Bunlara ek olarak nitelikli birçok eklenti, yazılımlarını kendi Web Sitesi üzerinden sunuyor. WP Bakery, Elementor, Divi, DJ-Extensions, Elf Sight gibi onlarca örnek bulabiliriz.
İster Website Builder kullanın, ister kendi CMS'inizi yükleyin, sonraki adım en önemli olanı, "İçeriklerin Oluşturulması". Bu noktada Kişisel Web Sitesi İçeriğinde Neler Yer Alır? başlığındaki bilgiler sizin için yol gösterici olacaktır.
İnşayı tamamladıktan sonra bizi sürdürülebilirlik süreci bekliyor. Kişisel Web Siteleri için sürdürülebilirliği Teknik ve İçerik olarak iki ana başlıkta ele almak istiyorum.
Teknik olarak, sitemizin zaman içinde gelişen teknolojilere göre güncellenmesi ve güvenlik açıklarının kapatılması gerekecektir. İnşayı Website Builder ile gerçekleştirdiysek, uygun güncelleme ve yamaların Sitemize otomatik olarak uygulanacağını varsayabiliriz. Zira açık kaynak olmayan ve sağlayıcının himayesindeki bu yazılımlara müdahale şansımız olmayacaktır. Fakat sitemiz bir CMS altyapısı üzerine kuruluysa o zaman işin rengi biraz değişiyor. Çünkü hem CMS çekirdek yazılımın hem de eklentilerin güncelliğini düzenli olarak kontrol etmemiz ve gerekli aksiyonu almamız gerekiyor. Zira zaman içerisinde CMS çekirdeğinden veya çeşitli eklentilerden kaynaklı açıklar tespit edilebiliyor ve bu noktalar siber saldırganlar tarafından sıkça hedef alınıyor.
Bunun yanı sıra sitemizin içerik olarak da sürdürülebilirliğini sağlamamız gerekiyor. Zamana bağlı değişen kişisel bilgilerimizi (Çalıştığımız yer, yürüttüğümüz projeler gibi) işlememiz, güncel içerikler ekleyerek ziyaretçi etkinliğini sağlamamız, Kişisel Web Sitesinin canlılığını korumak adına önem arz ediyor.
Kişisel Web Sitesinin maliyeti nedir?
"İyi, hoş da bu iş bize kaça patlar?" dediğinizi duyar gibiyim. O halde bu konuya da değinelim. Öncelikle yukarıda paylaştığım detaylar doğrultusunda tahmin edebileceğiniz üzere bu sorunun tek bir cevabı yok. O nedenle olası bir senaryoya uygun maliyeti çıkarmaya çalışacağım.
Tahmini maliyetlerin tümü Ekim 2021 itibariyle verilmiştir.
Öncelikle özel bir Domain isteyip istemediğimize karar vermeliyiz. Yani www.turkerturken.net gibi bir adresten söz ediyoruz. Eğer cevabımız "Şimdilik Hayır" ise ihtiyacımızı ücretsiz Web Site Hizmetleriyle çözebiliriz. Bu çözümler size kısıtlı esneklik ve yetenek sunacak ancak İnternet'e ilk adımınızı ücretsiz olarak atmanızı sağlayacaktır. Wordpress, Wix, Site123 ve Weebly bu alanda örnek olarak verebileceğim adresler.
Gelelim ücretli kısma... Özel bir Domain istiyorsak öncelikle bu Domain maliyetine katlanmalıyız. İlgili Domain'in kullanıma uygun olduğunu (bir başkasının sahip olmadığını) varsayıyoruz. Zira başkasına ait bir Domain'i almak istiyorsak bu konuda onunla pazarlık yapmaktan başka seçeneğimiz yok.
Tahsis edilmemiş .com uzantılı bir Domain maliyeti yaklaşık 15$ / yıl
Domain'imizi aldık. Şimdi sıra başımızı sokacak bir ev bulmaya geldi. Burada çok çeşitli seçeneklerden oluşan bir dünyaya düşüyoruz. Tek bir Kişisel Web Sitesi'ni barındıracak nitelikte bir Hosting paketi seçip üzerine Wordpress CMS kurmayı planlayalım. GoDaddy'nin giriş paketini seçebiliriz. (1 Domain, Sınırsız Trafik, 30GB Saklama Alanı, 1 Veritabanı)
Wordpress CMS'ye uygun tek Kişisel Web Sitesi için Hosting maliyeti yaklaşık 25$ / yıl
Bir de Domain'imizle uyumlu e-posta adresi ekleyelim. Artık @gmail.com yerine bunu kullanabiliriz.
Domain uzantımıza sahip E-posta adresinin maliyeti yaklaşık 12$ / yıl
Wordpress açık kaynak kodlu ücretsiz bir yazılım. Bu nedenle ona ek bir ödeme yapmayacağız. Eğer Wordpress'in çekirdek özelliklerini ve ücretsiz Şablonlarını yeterli bulursak ne âlâ, hesabımız burada bitti. Ancak CMS kanadında Şablon ve Eklentiler için çok ciddi bir pazar mevcut. Ve bu pazar, Web Sitemizi çekici kılacak yüzlerce seçenek sunuyor. Biz de kendimizi bu pazarın büyüsüne kaptırıp kesenin ağzını açıyoruz. :)
Öncelikle Web Sitemizi kendi zevkimize göre kolayca tasarlayabilmek için Elementor sayfa düzenleyici eklentisini satın almaya karar veriyoruz. Bu sayede seçeceğimiz Şablonun bize sunduklarını sürükle-bırak yöntemiyle özelleştirebileceğiz.
Wordpress Elementor eklenti maliyeti yaklaşık 49$ / yıl
Bir de sitemiz için gözümüze hoş görünen bir Şablon satın alalım. Sizin için Envato Martket'tan BreezyCV'yi seçtim.
Wordpress için hazırlanmış BreezyCV tema maliyeti tek seferlik 29$
Şablon üzerinde ufak tefek oynamaları yapıp sunacağımız tüm içerikleri de kendimiz oluşturursak başka bir masrafımız kalmıyor. O halde toplayalım:
Domain : 15$ / yıl Hosting : 25$ / yıl CMS : Ücretsiz Eklenti : 49$ / yıl * Şablon : 29$ Tek Seferlik * Toplam : 118$ ilk yıl, 89$ sonraki yıllar ödeme * Eklenti ve Şablonu hariç tutup baz fiyata bakarsak Toplam : 40$ / yıllık ödeme
Elbette bu hesap, seçtiğiniz hizmet sağlayıcıya, pakete ve ek özelliklere göre değişecektir ancak yine de genel bir fikir vereceğini düşünüyorum.
Tabii bu hesaba hiçbir danışmanlık hizmetinin dahil olmadığını belirtmekte fayda var. Bir başkasından sizin için süreci işletmesini ve ilgili konfigürasyonu kullanarak bir Web Sitesi inşa etmesini isterseniz, bu hesabın üzerine, çalışacak kişinin adam/saat ücretini de eklemelisiniz.
Peki ya şimdi?
Artık Kişisel bir Web Sitesi için ihtiyaç duyduğunuz genel bilgilere sahipsiniz. Ancak bu sadece bir başlangıç... Çünkü uçsuz bucaksız İnternet'te gezilecek çok yer, öğrenilecek çok şey var. Şimdi kolları sıvayıp yola koyulma zamanı!
Bu süreçte yolunuzu kaybederseniz, İletişim sayfasındaki kanalların herhangi biri üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.
Gerçekten çok iyi anlatmıştı tebrikederim